Login e-shop

Veilig werken aan e-voertuigen

Met de introductie van elektrisch aangedreven voertuigen doen nieuwe technologieën hun intrede in de automobiel-branche. Aan deze technologieën zijn ook nieuwe risico’s verbonden, die bij ondeskundig handelen tot ernstige schade en letsel kunnen leiden. Eén van die nieuwe risico’s is de aanwezigheid van gevaarlijke elektrische spanningen oplopend tot vele honderden Volts.

 


Speciaal voor het werken aan elektrische voertuigen is er nu een branche-specifieke afgeleide norm gemaakt: NEN 9140 ‘Veilig werken aan e-voertuigen’. Hierbij is speciaal aandacht geschonken aan de ‘vertaling’ van de elektrotechnische vakpraktijk naar de praktijk binnen de automobiel-branche. 

De Nederlandse norm NEN 9140 geeft voorschriften hoe ook niet-elektrotechnici bij het werken aan dergelijke voertuigen hier veilig mee om kunnen gaan. NEN 3140 ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties’ staat reeds vele jaren voor veilig werken aan elektrische installaties en met elektrische gereedschappen.

Deze NEN 9140 norm kan gebruikt worden door onder andere autodealers, autoreparatie- en onderhoudsbedrijven, schadeherstelbedrijven, bergingsbedrijven en ook hulpverleningsinstanties. Ze kunnen met deze norm de werkprocessen zodanig inrichten dat zij voldoen aan de “ARBO-zorgplicht” als werkgever betreffende de elektrische veiligheid bij het werken aan e-voertuigen.

Bekijk hier de PDF van de Branchenorm 'Veilig werken aan Elektrische voertuigen (EV) en Hybride elektrische voertuigen (HEV)'

Speciaal gereedschap om aan deze norm te voldoen

De voorschriften die zijn vastgelegd in de nieuwe branchenorm NEN 9140 geeft aan dat voor het veilig werken aan elektrische voertuigen speciaal gereedschap nodig is, specifiek opgesteld voor het werken aan hybride voertuigen in de Automotive sector. Dit speciaal gereedschap bestaat enerzijds uit 'algemene elektrische gereedschappen' en anderzijds uit 'merk/model specifiek speciaal gereedschap'. Dit specifieke gereedschap is ingericht in onze E-shop.

Wilt u meer weten over het concept WE-POWER en hoe wij u van dienst kunnen zijn? Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op. 

Bedrijfsnaam

Voornaam *

Achternaam *

E-mail *

Telefoonnummer *

Privacy *