Login e-shop

Is uw dealerbedrijf klaar voor de toekomst?  

 

Het aantal hybride en zero-emission auto’s groeit. Die groei betekent dat steeds meer autobedrijven met de techniek van hybride en zero-emission auto’s in aanraking komen. Voor hybride en elektrische voertuigen zijn er specifieke eisen die gelden voor de werkplaats. In dit artikel zetten wij de belangrijkste eisen voor u op een rijtje.

 

 


1. Werkplaats inrichten voor het werken aan elektrische auto’s.

Als u werkt aan hybride en elektrische auto’s moet dit kenbaar zijn voor de omgeving. Dit kan door markeringsmiddelen te gebruiken. U kunt hierbij denken markeringsborden, afzetpalen, afzetkettingen etc.        

2. Veranderende werkzaamheden in de werkplaats.

Tijdens het werken aan laagspanning voertuigen moet bij voorkeur de bron worden weggenomen. In het geval van elektrische auto’s, is dit de accu. Vaak is dit niet mogelijk omdat de accu te diep in de auto zit. De auto kan wel spanningsvrij gemaakt worden. Hiervoor is een procedure van 6 stappen:

De 6 stappen in dit proces:

1. Het in- en weer uitschakelen van het contact van het voertuig
2. Zorgvuldig opbergen van de contactsleutel
3. Losnemen van de 12V accu
4. HV Serviceschakelaar uitzetten c.q. verwijderen
5. 10 minuten wachten tot ontlading van condensatoren compleet is
6. 0 Volt check uitvoeren met een geschikt meetinstrument

In dit proces zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen erg belangrijk. Denk daarbij aan: Handschoenen, gelaatsmasker en/of bril, geïsoleerde matten etc.

3. Specifieke hulpmiddelen (H)EV

Voor het veilig werken aan elektrische voertuigen is speciaal gereedschap nodig. De voorschriften om ook niet-elektrotechnici veilig te laten werken, worden vastgelegd in de nieuwe branchenorm. Deze norm is specifiek opgesteld voor het werken aan hybride voertuigen in de Automotive sector. Dit speciaal gereedschap bestaat enerzijds uit 'algemene elektrische gereedschappen' en anderzijds uit 'merk/model specifiek speciaal gereedschap'.

4. Kennis over het werken aan hybride en elektrische auto’s.

De monteur dient zich te houden aan zowel de branchenorm, de NEN 9140, als aan de richtlijnen/voorschriften van de fabrikant. Voor een elektrisch voertuig of een hybride voertuig kunnen namelijk andere procedures gelden per fabrikant, die wel hetzelfde veiligheidsdoel beogen. Naast trainingen in de werkzaamheden aan een specifiek model, kan Elgersma adviseren en toetsen op het juist toepassen van de maatregelen a.d.h.v. een checklist.

Wilt u meer te weten komen over het WE-POWER concept en de mogelijkheden die er zijn? Wij maken graag een afspraak met u om u uitgebreid te informeren. Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Bedrijfsnaam

Voornaam *

Achternaam *

E-mail *

Telefoonnummer *

Privacy *